Home algemeen geschiedenis nieuws WIJ theater VEENKRACHT veenvedette veenvuelta relaties contact
WIJ theater VEENKRACHT acceptant veenvuelta veenvuelta veenvedette

PERSBERICHT d.d. 15-6-2017, aangepast 26-6-2017

 

Muzikale theatervoorstelling VEENKRACHT in de maak


BUINEN – De theatervoorstelling VEENKRACHT zal in de komende twee jaar in veel scholen, theaters, dorpshuizen en op andere locaties in de veenkoloniën te zien zijn. De muzikale voorstelling, met als subtitel “dansen op het veen”, wordt op dit moment geschreven door Marion en Wim Maters. 8 juli is om 14.00 uur een korte voorschouw in het Keramisch Museum in Nieuw Buinen, waar 23 september om 15.00 uur ook de voorpremière zal zijn. De première van VEENKRACHT is ’s avonds 29 september in het Veenkoloniaal Museum te Veendam. Daar is de voorstelling ook zaterdagavond 30 september mee te maken. Entree €10, incl. kopje koffie.


Als je door het veengebied rijdt vallen de vele “rijke” huizen op. Deze historische rijkdom vertelt iets over de industriële geschiedenis van de veenkoloniën. Een goed voorbeeld daarvan is Nieuw Buinen, dat ooit voor heel Nederland hèt bloeiende centrum van de glasindustrie was. Het veengebied bruiste toen van de activiteiten. Ook nu zijn er diverse innovatieve ontwikkelingen aan de gang, bijvoorbeeld op het gebied van de landbouw en industrie. Wijst de geschiedenis van het veen ons de weg naar een mooie toekomst?


VEENKRACHT gaat over verleden, heden en vooral toekomst van de veenkoloniën. Over de glasblazers, die zich er vanuit ver in Duitsland vestigden, waardoor grote industriële bedrijvigheid ontstond. Over het bijzondere van het gebied en de overeenkomsten met het Duitse deel. Over samenwerken en van elkaar leren en natuurlijk over het nieuwe de kans geven. Een voorstelling om jongeren te inspireren door en ouderen te laten terugdenken aan de rijke historie. Een voorstelling om je te laten beseffen dat je trots kunt zijn op het veen.


VEENKRACHT wordt zo gemaakt, dat de voorstelling op veel plaatsen te spelen is. Een voorstelling die naar je toekomt, als ooit het wagenspel. Die gebruik maakt van de allernieuwste ontwikkelingen op het gebied van licht, geluid en video. Een dynamische voorstelling van deze tijd, over toen en straks en de weg daartussen. Op dit moment wordt hard gewerkt aan script, decor en muziek en wordt ook actief gezocht naar financiële ondersteuning om het spelen van de voorstelling voor bijvoorbeeld scholieren, jongeren en senioren mogelijk te maken.


VEENKRACHT vaart onder de vlag van de stichting Kunst in Leven, die al bijna 25 jaar allerlei culturele en cultuurhistorische activiteiten ondersteunt. Later dit jaar wordt een Duitse versie geschreven met als titel Fehnkraft, om de voorstelling ook in Emsland en omstreken te

kunnen spelen. De ontwikkelingen in de veenkoloniën hingen en hangen immers nauw samen met de kruisbestuiving

tussen de Nederlandse en Duitse veengebieden. Voor deze productie wordt samengewerkt met een groot aantal instell-

ingen: gemeenten, provincies, Nederlandse en Duitse musea, K&C en soortgelijke Duitse culturele instellingen, bedrijven,

enz. Binnenkort meer over VEENKRACHT.

20 april 2018 werden, ter gelegenheid van het afscheid van wethouder Frits Alberts van Borger-Odoorn, 2 sportieve zaken geïntroduceerd door vrijwilligers van de stichting: De VeenVuelta en Flintling. Meer daarover op de VeenVueltapagina.

Moment en locatie voor de introductie zijn niet alleen gekozen omdat Frits Alberts als wethouder sport in z’n agenda had, maar ook omdat hij een fervent sporter en wielrenner is. Bovendien is Frits Alberts voorzitter van de stuurgroep Kans voor de Veenkoloniën.

Sport en cultuur verhogen het welzijn van mensen en zijn dus bevorderlijk voor de gezondheid. En dat is meer dan wetenschappelijk bewezen….

20 april mocht Frits Alberts toetreden tot het exclusieve gezelschap van VeenVedetten. Dit ter aanmoediging voor zijn toekomstige (sportieve) activiteiten in en voor het veen.

veenvedette